Sloboda ili?

SREDNJI PUT

Dušo moja,

pokazaću ti šta je robovanje

Kakvo je to trajno,

začudno stanje

Kada nisi ni mrtav ni živ

Sredina, međusvijet

Podrezana krila, a spremnost na let.

Bez izbora, a sa izborom

Silom ili milom

Uspjeh tvoj nije od tebe

Al’ svejedno, zamahuješ,

makar s jednim krilom

Ono Prvo,

sto te zarobilo i odredilo

Podrška i naklonost

Ono Drugo,

nagrada i počast

A ti, u berzahu,

ostaješ bez daha u svakome Dahu

Dušo moja, vidiš li, ovdje i sada?

Tamnica od Ljubavi u Ljubavi ka Ljubavi

Nema ti odmora ni bijega

Zar je moguće pobjeći od Njega?

Stoga, dušo, pusti se, a Vladaj sobom,

tu imaš udjela u vlasti i moći

Ta, čemu briga i tuga,

ono Prvo sto te zarobilo

U vladanju tvome,

To ce ti pomoći

 

6 thoughts on “Sloboda ili?”

    1. 😀 Sredina je teška, ako je ne prihvataš, ako joj se prepustiš onda je užitak… a vis a vi zlatne sredine….evo nešto s wikipedije…sveta proporcija, Božanska…iracionalni broj “Fi” za koji kažu da je simbol Božije Ljepote, dok je Pi, simbol Božanske moći…

      Zlatni rez
      Zlatni isječak je linijski segment prepolovljen na dva dijela prema pravilima zlatnog reza. Ukupna dužina a + b je većem segmentu a isto što je a kraćem segmentu b.

      U matematici i umjetnosti, dvije veličine su u zlatnom rezu ako je omjer između sume te dvije veličine i veće od njih jednak sa odnosom veće veličine sa manjom veličinom. Zlatni rez je matematička konstanta, koja približno iznosi 1,6180339887.

      Najkasnije od Renesanse, mnogi umjetnici i arhitekte su nastojali svoje radove praviti prema pravilima zlatnog reza, posebno u obliku zlatnog pravougaonika, u kojem je omjer duže stranice naspram dužine kraće stranice zlatni rez, a vjerovalo se da je ova proporcija estetski zadovoljavajuća. Matematičari su proučavali zlatni rez zbog njegovih jedinstvenih i interesantnih osobina.

      Zlatni rez se često označava sa grčkim slovom ϕ (fi). Izgled zlatnog isječka ilustrira geometrijsku vezu koja definiše ovu konstantu.

      Ostali nazivi, koji se koriste za ili za zlatnom rezu srodne pojmove, su zlatni isječak (latinski: sectio aurea), zlatna sredina, zlatni broj i grčko slovo fi (ϕ).Ostali termini, koji se susreću, jesu ekstremni i srednji omjer, medijalni isječak, božanska proporcija, požanski isječak (latinski: sectio divina), zlatna proporcija, zlatni omjer te Fidiasova sredina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *